Sign In

Blog

Latest News
Quinoa: Një shtrirje në hapësirë

Quinoa: Një shtrirje në hapësirë

Bota e bimëve rritet ndryshe në hapësirë se sa në tokë.

Për shkak të mungesës së forcës së rëndimit nga Toka, bimët përballen me sfida të rritjes së tyre dhe janë gjithashtu të prekura nga rrezatimi i hapësirës.

Kjo mund të shkaktojë ndryshime në fara, çka mund të çojë në formimin e varianteve të reja, më të fuqishme ose më produktive të bimëve, si forma të rezistuara kundër kushteve të thata që mund të rriten në mjediset tjera.

Laboratori Hapësinor Oasis, me qendër në Abu Dhabi, synon të rrisë farat në hapësirë për të zhvilluar varietetet bimore që mund të mbijetojnë në një ambient më pak miqësor në tokë.

Në vitin 2023, Laboratori Oasis pret të dërgojë farat e parat në orbitë.

Me krizën klimatike që e bën shumë kulturat ushqimore më të vështira për t’u rritur, disa shkencëtarë dhe sipërmarrës po kërkojnë zgjidhje përtej planetit tonë.

Dërgimi i farave në hapësirë do të ndihmojë “qëndrueshmënë, ndryshimet klimatike dhe sigurinë ushqimore në Tokë”, thotë për CNN Business, bashkëthemeluesi i Laboratorit Oasis, Allen Herbert.

Kina ka dërguar fara në orbitë që nga vitet 1980, duke rezultuar në përdorimin e varianteve të reja të kulturave nga fermerët.

Në vitin 2022, Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike dhe Organizata e OKB-së për Ushqimin dhe Bujqësinë lëshuan farat në hapësirë për herë të parë, me synimin për të zhvilluar kultura për t’i bërë ballë ndryshimeve klimatike.

Studiuesit shpresojnë të zhvillojnë prodhimin e ushqimit në hapësirë, duke projektuar sisteme jashtë Tokës që mund të prodhojnë ushqim për misionet më të gjata hapësinore në Hënë ose Mars.


Hello.al

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *